Friday, December 31, 2010

setahun sudah pun berlalu

tahun 2010 berakhir dengan penuh suka dan duka, pelbagai pengalaman baru dapat dikumpul ketika berada di luar negara / germany dan bermacam2 macam lagi lah..

berakhirnya tahun 2010 nieh,belum genap lagi setahun aku dekat germany,kne add lagi 9 hari,baru genap setahun..mula menjejakkan kaki di frankfurt airport jam 6.30 pagi bertarikh 9 january, bermulalah detik menjadi pelajar oversea, yang tanggungajawabnya sangat besar pada agama,bangsa dan negara..

*wait2,awat skema sangat nieh..

yang paling best nyer tahun nieh (skit2 pasal HARIMAU MELAYU an),tuh sume dah tahu, so,pe yg paling best nyer nieh??haaa...aku berjaya mengelilingi 80% germany dalam masa setahun..


 germans map
pin merah : ibu negara germany (berlin)
pin putih : location aku sekarang (rüsselsheim)
pin biru bawah : hauptstadt bayern (münchen)
pin kuning bawah : hauptstadt baden (stuttgart)
pin hijau : hauptstadt NRW (düsselsdorf)
pin kuning atas : hauptstadt niedersachsen (hannover)
pin biru atas : freistadt (bremen)

actually,germany nieh takde la besar mane nak dibandingkan dengan france,spain dan negara2 lain..dr utara ke selatan,lebih kurang 700km (macam malaysia jugak an), cuma dye lebar ke kiri dan kanan (ca. 700km also)..ala2 joget kekiri kekanan gituh,haha..

...anyway...
''i'm really2 glad that i finish travelled almost all the hauptstadt in germany within a year, and therefore i have achieved one of my target / ziel''

 dan ada lagi yg best nyer, aku dh kumpul 5 barang HARD ROCK CAFE juga dalam tempoh setahun,hebat x??haha..orang travel,beli souvenir byk2 an,aku nieh travel ckp beli satu mende jerr dr satu tempat, dah ade bukti aku pergi sane..that's why aku collect barang2 HARD ROCK CAFE nieh ;)

5 collections hard rock cafe
- berlin (sweater)
- munich (mug)
-shirts (london,paris,cologne)

 sweater (berlin), mug (munich), shirt (london)

 sweater (berlin), shirts (paris,cologne)

other than due yg di atas, ade byk lagi la jugak perkara yang menarik berlaku sepanjang aku berada di germany..pusing sane,pusing sini, tp belajar tetap tak lupa..alhamdulillah,setakat nieh,aku masih lepas with one 'throw', eventhough cukup2 makan..

haha..okeyh la,entri kali nieh adalah entri terakhir aku untuk tahun 2010..macam2 lagi yang aku nk tulis nieh,tp,kurang skit mood nk tulis pepanjang,so,next year la aku tulis yeee / tomorrow,huhu..

''HAPPY NEW YEAR 2011''


Thursday, December 23, 2010

beruang oh beruang

boleh gadoh dengan beruang tak??
beruang tuh kuat sangat ke??
setakat dua kali ganda besar jerr pn..
nieh, hati aku yang membuak2 kepanasan, 
beruang yg dua kali ganda tuh pun aku leyh SMACK DOWN!!!


bukan nak mengadu, tapi nak cari tempat lepas geram,
aku taw tak elok lepas geram sesuka hati,
tapi rasa nak lepaskan gak,
yang kne??beruang yang tak bersalah..
sian beruang tuh..

jadi, apa yang buat aku naik hangin,
sampai beruang pun ak nk gadoh??*pikir sambil minum air..

bila plan yang aku rancang, yang ak harapkan menjadi,
TAK MENJADI!!!
haa, jangan la nk kate, tak elok tuh,
ada kalanya, sesuatu yang dirancang, bukan semua menjadi,
kita hanya merancang, dan Dia yang menentukan,
sama ada perancangan kita menjadi atau tidak..

tapi...
aku just tak suka sesuatu yang dirancang,
TAK MENJADI!!!
aku akan cuba sehingga benda yang dirancang itu menjadi,
biar apa pun yang terjadi..
akan aku cari sehingga ke liang lahi
*merapu tak memasal

mungkin diri ini tidak sempurna lagi,
untuk menerima hakikat yang perit seperti ini
adeyh, terlebih dramatik la pulak kali ini...
*aku pulak terasa mcm pantun puisi..

apapun, aku tetap redha
''redha tetap redha''
cuma kurang bersenang hati skit..
so,kewl down yerr AZIZI..

Wednesday, December 22, 2010

click click click

haa??wth??argh, geram2, bukak2, topik yang sama. BUHSAN!!!nak relax2, yang dapatnya topik yang hangat, HOT la katekan.HOT ke??

apakah??
kenapakah??
bagaimanakah??
siapakah
dan dimanakah??

'sumpah ngarot'

nieh satu kes jadi kat aku, setiap kali aku click 'next blog'..isu POLITEKNIK?erk,bukan2,POLITIK sudah..bukanlah buhsan baca pasal politik nieh, cuma, kalau dah tiap kali click 'next blog' kuar blog pasal politik,agak mereng gak otak aku nanti..

ade yang si pembangkang, ada yang si kerajaan sekarang nieh..baca tetap baca, sebagai input semasa, apa yang jadi dekat negara aku, walaupun aku jauh beribu batu..

'7 bulan lagi baru dapat jejakkan kaki di tanah air terchenta'

nk tahu ke aku site mana??meh3, kalau boleh, nak vote PARTY LOVE, itu pun kalau Mr. Al / lecturer aku masa aku dekat KBU, wujudkan parti tersebut.mungkinkah??side mana aku??tak perlu la tahu..

then, ada satu entri yang sangat menarik, isu politik, cuma politiknya lebih ditekankan kepada ISLAM..haa,kan bagus tuh..sedara abu / senior aku, bercerita tentang politik acuan barat, yang mana banyak merosakkan politik negara kita (lebih kurang la tuh)..

malas nk type / tiru hasil tangan, buah minda owg lain,
pandai2 la click dekat link bawah nieh dan baca ;)

tak mau bebel panjang pasal politik, aku bukan mahir pun bab2 nieh..just, mengharap pas nieh, click 'next blog', kuar la blog / entri pasal something yang lain, more to dailylife, minat gak baca daily life orang lain nieh..

wokeyh, nak sambung keringkan baju dekat heater,chow..

Tuesday, December 21, 2010

suka duka, bahagia, sedih, kecewa, marah, geram, bersyukur

dunia bagaikan roda,
kadang-kadang kita di atas,
kadang-kadang kita di bawah,

kadang-kadang kat tangent roda
'dan yg atas nieh takde kaitan'

hari ini, hari yang agak gembira,
hari yang agak sedih,
hari yang penuh suka dan duka,
hari yang dipenuhi dengan perasaan geram, marah,
tapi tiada hari yang patut dikecewa,
dan hari-hari ini perlu dipenuhi dengan kesyukuran,
kerana hari-hari tersebut ada asbab tertentu,
kenapa dipenuhi dengan gembira,
dipenuhi dengan suka dan duka,
geram dan sedih..

'apa yang aku mengarutkan nieh'

dan hari ini, semua 'adjektif' untuk hari-hari,
terjadi pada aku..

suka dan duka
ketika membeli barang dapur
'salji tebal, lecak, tapi barang kembali lengkap'

gembira,apakah?
hari-hari aku sentiasa dipenuhi dengan kegembiraan..
kalau tiada kegembiraan, cari sampai dapat,
biar sampai cucur 'udang'??erk,atap..
'aku dah mula mengarut agi'

marah??geram??
apakah adjektif ini??tanda tiada kegembiraan,huh
apapun,ade juga hari tersebut pada hari ini..
mood tadi tinggi nak lipat, basuh, keringkan baju, nak jahit baju pun ada..
sangat tinggi mood aku ketika itu..
tapi, bila tiba di KELLER, depan mesin basuh, baju orang lain ada /
tak habis basuh, aku juga yang kena tambah €0,50

kemudian,
tiba giliran aku membasuh..
ok, part basuh everything was okey.,
part nak keringkan guna drier..hampeh..
drier tak berfungsi seperti mana yang dikehendaki..
maka, berbasahanlah baju aku,
dan terpaksalah dijemur di dalam bilik,
guna heater lah alamatnya..

dan sangat2 bersyukur,
bila masakan yang dimasak oleh diri sendiri,
dimakan oleh diri sendiri,
habis dikunyah sehingga menjilat jari..
alhamdulillah, masih mampu memasak dan menyuap diri ini,
menggunakan pinjaman Illahi,
dan juga masih sehat hingga kini (except tangan,burning!!!)
ubat-ubat!!!

erk, panjang lebar sudah karangan 'pendek' aku nieh /
rintihan hati..
itulah hari aku pada hari ini tanggal :
..... 21 Disember 2010.....

Monday, December 20, 2010

don't laugh

some jokes that really make me laugh,
even i don't want to laugh,hahahahahaha

'Car and train jokes'

Did you hear about the girl who was so keen on road safety
that she always wore white at night?
Last winter she was knocked down by a snow plough

'Jellybean'

Why did the jellybean jump off the cliff?
Because he wanted to be smarty

'School jokes'

Teacher : Name two pronouns?
Pupil : Who?, me?

'Various animal jokes'

How does a leopard change its spot?
When it gets tired of one spot it just moves to another!

'Internet jokes'

PE Teacher : Why did you kick that ball straight at the school computer?
Pupil : You told me to put in the Net

'Marriage'

In older times, it is reporter that sacrifices were made at the altar.
Since then, weddings have been held there,
and times haven't changed at all...

more jokes to come in the upcoming blog ;)

Friday, December 17, 2010

liburan itu bercuti


cuti krismas hanyalah di sekitar sudut (translation bulat2 dari english)..belum cuti, fikiran dah melayang masuk ke alam percutian..macam2 plan dah di buat, ke sana, ke sini..

tapi nak diikutkan, aku memang cuti tiap2 hari, tiap2 hari ke sana ke sini, tiap2 hari duduk relax tengok movie,haha..

so, antara plan cuti krismas kali nieh, yang bakal berlangsung selama 12 hari, seperti tersenarai di bawah :

a) terus sambung tengok movie (korean / english)
b) go-kart dekat mainz, dan sangat2 harap plan nieh menjadi
- 9 racers, 1 track, 10 minutes qualifiying, 20 minutes race = € 25 / murah ;)


c) jalan2 di mainz after main go-kart
d) jalan2 di frankfurt, bukan shopping, tapi menemani kawan kepada kawan aku yang datang dari malaysia / model,wuhuuu..
d) pergi ke program mein winter
- mendengar ceramah, membetulkan akidah, mengeratkan silaturrahim sesama student
malaysia di europe, main skii @ snowboard


e) pergi münchen dengan rakan2 se-batch, pusing2 kat münchen
f) buat aktiviti harian seperti biasa =)

antara plan2 tersebut ada yang pasti, ada yang masih perlu difikirkan atas faktor2 tertentu..cuma, ade certain2 things need to be settled to before i can enjoy my holidays to the max, apakah??

a) praktikum untuk konstruktion 1 / lukisan kejuruteraan
b) test fertigungsverfahren

after dua perkara di atas, ENJOY!!!muahahahahaha..so, have a great holidays friends ;)

Thursday, December 16, 2010

iphone or inet??



patutkah iphone di gelar i'phone'??

kenapa aku boleh terdetik untuk bertanyakan soalan camtuh??aku dulu, ketika di malaysia, not a big fans of iphone @ apple products..but since aku sampai germany,iphone @ apple products boleh dilihat di mana2, like mende tuh murah semacam jerr / reasonable sesangat..

iphone homescreen

aku dah ade iphone lebih kurang 2 bulan, since mid oct 2010 aku beli, contract dengan t-mobile..okeyh, contract nieh, aku dpt 120 minutes free calls, 50 free messages and 5 mms to all line in germany..sounds great right, aku pun bukan ade byk contact pn kat germany nieh..

''monthly, i paid €39,95, but the 1st payment was huge, €189,00,huhu''

berbekalkan allowances aku dr JPA (love u for taking care of me while i'm in germany), aku rse aku mampu sara hidup lagi even kne bayar sebanyak tuh..ok2, tak mau citer panjang, aku st8 to da point..

iphone or inet??

persoalan nieh timbul, sebab semakin hari, semakain banyak apps tok iphone & blackberry / all other smartphones, yang boleh calling and texting for free / of course with 3G..due apps yang memang menarik perhatian aku :


*if you click at the link, read through, and they also have some videos

viber & whatsapp

whatsapp adalah applications tok iphone & smartphones, yang mana kita boleh send message free, more and less macam YM, MSN or even SKYPE..haaa.iphone & smartphones pun boleh install YM etc, kowg boleh chat di mana2, dan kalau ade wi-fi, kowg even boleh video call / trust me, i've done it before ;)

okeyh, maybe calling gne YM dan nak carik wi-fi bukan sumer tempat ade..tp, dengan viber, kowg gne 3G jerr, which is, if kowg buat contract handphone with 3G, kowg dpt 3G dekat mner2 / negara yang kowg buat contract, of course..quality of sound & speaker gne viber nieh, skit pn tak beza dengan calling bese / trust me, i've tried if before..viber nieh agak baru, dan aku pun baru gune sekali, hope in the future, rami yang akan gne, tak yah call berbayar / except 3G,ehm...

well, iphone tetap iphone, sebab nama dye sgt best ''i''..aku suka,huhu..juz, if somebody wanna buy iphone / smartphone, i don't think that they should make a contract for 120 free calls etc..juz ask for 3G, and there, u can still use it as a phone, juz download the http://www.whatsapp.com/ and http://www.viber.com/..cool right, and save a lot more money ;)


so,what's da point wat contract then dpt 120 free calls, 50 free messages and 5 free mms while u have another options, like i mention above??haha,ntah la,aku naif dlu,taw nak dpt iphone jerr..dan syarat nak wat contract dengan t-mobile..anyway,i'm happy with my iphone 4 =)

iphone is still and iphone..

p/s : ini bukan iklan iphone or apps for iphone ;)

Wednesday, December 15, 2010

mungkinkah gastrik

hari rabu bersamaan 9 muharram 1432 / 15 december 2010..

dapat email dr QEMIN yang kita digalakkan berpuasa pada 9 dan 10 muharram bersempena hari asyura..so, aku pun berpuasa la tadi..tapi agak sedih jugak, coz bangun lewat, bukan sebab aku tido lewat, tapi ntah la..aku continue berpuasa..

sampai la dalam pukul 4 petang, aku pun start memasak..masak simple2 jerr (takde resipi n nama pun)..aku plan, habis masak mesti pukul 4.30 ptg, sebab 4.50 aku dah nak naik bas nak pergi main basketball..plan menjadi, selesai masak dan solat, aku pun pergi bermain basketball, berbekalkan pisang..

sebelum sampai ke court basketball, aku pun singgah REWE, beli pencuci toilet / refill dan air RED BULL, dengan niat nak bekalkan tenaga..kemudian, aku terus menuju ke court basketball..

''RED BULL at REWE cost about €1,50 / 25mL''

sesampai jerr, aku dah abiskan separuh RED BULL..then, after warming up skit2, kitowg (dalam 6/7 owg), buat skit training / lay up..then, kitowg pun main..aku pun tataw la, knape ari nieh ak tak terasa penat langsung bila bermain, dan hari nieh boleh dikatakan one of my LUCKY day..banyak gak 3 point n 2 point / shot aku dapat buat..

main punya main, aku tak sedar, dah pukul 7.30. rupa2nya aku dah main around 2 jam setengah..agak lama, bukan agak, MEMANG lama..abis jerr main, aku terus grab aku nyer RED BULL dan trus abiskan..tak sampai seminit, aku tetiba blank / rabun2 even pakai spect, perut lak sakit, rasa cam ade acid dalam perut tengah mengikis perut aku..

aku pun terus baring atas lantai.yang ade berhampiran aku hanyalah FARIS, dye pun agak terkejut, coz dengan tetiba aku mengadu sakit dan terus terbaring.tapi aku kuatkan diri jugak, siap2 pakai baju tebal n seluar.dalam masa nak keluar, aku terhuyung hayang, mcm owg takde tenaga n arah tuju..ucapan TSCHÜSS pun tak terkeluar dari mulut..

otw nk ke bus stop, aku hold FARIS, coz aku tak mampu berjalan tegak. dan sesampai di bus stop, aku terus baring atas bench. mulanya nak tggu bas yg direct ke hostel, tapi aku rase aku masih mampu berjalan, kitowg pun naik bas awal, tapi kene jalan skit untuk ke hostel..

'' direct bus / 32 at 8,25 p.m.
the bus that we took was bus number 42, arrived at 7.55 p.m.''

ALHAMDULILLAH, aku selamat sampi di hostel. masuk jerr bilik, aku terus mkn nasi dengan lauk simple aku (ade hikmahnya aku masak sebelum pergi sport)..makan skit dan terus tdo..aku tak dapat tdo lena, coz badan aku terase sejuk, esp tangan aku..lebih kurang pukul 9 ptg, aku bangun, dan makan dengan tenang, sambil menonton SHREK 4..

inilah experience pertama aku terkena gastrik (FARIS kate gastrik)..alangkah sakitnyer perut, bila tak makan dan trus sport smpy 2 jam lebih..sebagai pengajaran, makan skit sebelum sport, dan jangan sport berlebih-lebihan, coz badan kita ade limit dye yang tertentu..

that's all for now, gonna continue watching SHREK 4 :)

Tuesday, December 14, 2010

yoghurt at lunch

''Take the right food at the right time''

kenapakah dengan slogan di atas??ceritanya begini..aku bangun agak lewat hari nieh, gara-gara movies marathon mlm tadi.takde la banyak sangat movies tgk,setakat 4-5 movies..hari nieh, ak terasa sangat nak keluar, tapi hati berkata, takde mende sangat pun nk beli, yang ada dalam fikiran hanyalah berus untuk mencuci toilet..

tapi aku keluar jugak.1st stop aku adalah LIDL.tetengah mencari barang yang aku sndry pun tak pasti apa yang aku nak, aku lihat banyak sangat perabot yang di jual di LIDL yang memang kne dengan taste aku, rak buku, bangku keciq yang leyh simpan2 barang dan juga meja keciq yang ada roda.tapi bilik aku keciq, mner muat nak sumbat semua tuh. so, otw nk keluar, counter pulak penuh. malu la jugak nk mintak tumpang lalu keluar tanpa beli pape, so aku pun pusing2 la dlm LIDL memikirkan apa yang boleh aku beli, berbaloi tapi murah. di sebabkan aku tak breakfast lagi, aku pun beli air yoghurt perisa strawberry.

''yoghurt strawberry cost about €0,79''

sambil minum, aku meneruskan perjalanan ke supermarket yang lain. ade REWE dan PENNY + kedai HAIWAN & Dm. mula2 PENNY, then kedai HAIWAN then Dm and last sekali REWE. smpy jerr dekat REWE, perut aku dah memulas, tapi barang yang aku carik masih belum dijumpai. dengan sepantas kilat, aku main angkat jerr Broccolli, berus tandas n etc (sendiri tak ingat).

then, aku pun terus berlari pulang ke bilik aku dalam salji yang rintik2. lari dah laju, tapi peluh takde. sesampai di bilik, aku membuka kasut, baju n etc dan terus menuju ke toilet. aku ingat sekali jerr, tapi berulang2 kali aku pergi ke toilet..

apakah masalah dengan perut aku hari ini? atau mungkinkah kerana minum minuman yoghurt yang sepatutnya untuk breakfast tapi di minum ketika lunch, menjadikan perut aku tidak stabil? sampai begitu sekalikah perut aku sensitif, breakfast ada makanan tertentu, lunch pun begitu seterusnya dinner??ehm..membuat aku terfikir2..sangat kompleks tubuh kita ini, sehinggakan perkara yang kita rasakan simple tapi kita tidak mengikut haluannye yang sebenar, boleh menganggu serba sedikit sistem tubuh kita, dan dalam case aku, sistem penghadaman. mungkin ini bukan perkara yang sering berlaku, tapi ia berlaku pada aku hari ini..Alhamdulillah, keadaan kembali stabil, even skit2 perut nieh ber'burp burp'..

that's all for now,gonna read some books ;)

Tuesday, December 7, 2010

red bench with storage




Model : Livarno
Color : Red
Capacity of storage : ca. 100L
Max. Weigh : 140kg (2 tubuh aku boleh duduk atas kerusi tuh)







Where i bought : LIDL, salah satu supermarket
yang jual makanan dan barang2 dapur serta barang2
keperluan rumah yang murah, seperti di dalam gambar..





Price : €24,99..agak murah juga lah ++ kerusi nieh nampak menarik dan color merah adalah color kegemaran aku

*BUKAN PINK!!!!






proses memasang *1

proses memasang *2





inilah bentuk base dia,leyh lipat gituh,flexible..agak leceh gak lah nak pasang dye punya papan bawah,coz dye cam fit2 jerr masuk..







nieh last objek/papan yang perlu dimasukkan kat tetengah, untuk mengukuhkan lagi kerusi nieh..two storage (cap. of 50L each), can store stuff, if it makes room look ''messi''..








final touched, tutup bumbung kerusi tuh,jadik la red bench with storage..simple ryte ;)








''sambil relax2 , boleh main gitar''

Monday, November 29, 2010

snow / 26th Nov 2010


pokok2 berdaunkan dedaunan putih


looks cold isn't it..i'm freezing out there..
before winter came, i prepared myself, bought winter clothes, leather shoes and etc..
and i hope that, all the money i spent, will be worthwile..

*gila spent duit tak ingat dunia*


Hochschule Rhein-Main is also covered by snow..

*1

*2

pictures (*1 & *2) were taken from my room's window during the 1st day it snowed..
after 9 months waiting for winter and snow, at last, it came on the 26th Nov 2010..
it was early though,normally (i heard form my seniors),
it snowing at the end of December / December..
hmphhh,who knows,this year might be colder than the past few years..

*sepanjang / setakat / selama aku berada di germany, salji kali nieh turun ngan lebat, n tebal2 lak tuh..nieh yg wat aku bertambah semangat nak men skiii ;)*

LOVE SNOW!!HATE COLD!!


Thursday, November 25, 2010

jack wolfskin cap with ear protector



jack wolfskin's cap..i bought it at karstadt at nordwestzentrum, frankfurt..
fall in love the 1st time i saw it, bought without many thoughts,huhu


what so special about this cap, it has ear protector, really useful during winter / snowing months..i juz found it in 1 colour, which is black..

Wednesday, October 13, 2010

ein neues Leben als Student in der Hochschule Zeit

hello there,

the new life has just begin..after 2 years of tiring preparation, required a lot of ''energy'' mental & physical endurance , i'm now entering the life of university student, or auf deutsch :

''ein neues Leben als Student in der Hochschule Zeit''

as a Maschinenbau Student / Mecha Engin. Student, ++ as the 1st Semester Student, i will learn 6 subjects, which most of it (so far that i know, after a week and 3 days of lecture) i have learned it since primary school. therefore, i could call this few weeks of lecture as a revision class to me, which i think very very / nomu nomu GUT.

so, these are the list of my subject for 1st Semester :

  1. Mathematik 1
  2. Physik 1
  3. Fertigungsverfahren (manufacturin process)
  4. Konstruktion 1 (TZ / Technical Drawing)
  5. Statik
  6. Werkstoffkunde (material science)
okey, for maths and physics + statik, i still can manage to understand what the lecture is talking about at the front, although some words i haven't heard or i don't remember or slighty to understand due to pronounciation. but, there's always a ''butt''

but, for the three other subjects, humphhhh..learn more deutsch and be friended with germans, listen to germans radio oder einfach höre Musik. wahhhhh!!! i feel like my deutsch (which already C1, if i'm not mistaken) so broken. i hardly understand what the lecturer said, especially Konstruktion 1. as my opinion, the lecture might think that all his students are germans, so he speaks as fast as ''lightning''.

NON-STOP TALKING, NO FULLSTOP, NOT EVEN A SINGLE OF BREATH BEFORE HE FINISHED HIS LECTURE (over exagggerate)

but hey!!what am i supposed to do??blame the lecture??blame myself lah..haiya!!everyday and everytime (poyo), i spend my time checking for the translation of every word that i dont't know or never heard or already heard, but forgotten..

nevertheless, studying in Hochschule Rhein-Main, Campus Rüsselsheim (hey, it's a fact, that my hostel is just at the corner of my university, and it only take a minute to reach my class) is something that really make my life become, erkkkk, merely complete (my dream to study in germany, now my dream have comes true)..as for merely complete, there are still a lot of things to be completed..

so far, i'm happy to study here, to live here in Rüsselsheim, although studying in germany is not as easy as i imagined..in 5 years later (insyaAllah, withoud extend and complete study with bach. degree & master), i will return back to my home country, Malaysia, cause I'm still Malaysian, and always be a Malaysian and threrefore, i will continue to serve my country ;)

that's all for now =)

Monday, October 11, 2010

lintas jalan

hallo there,

nieh kes semasa aku melintas jalan betul2 di hadapan hostel aku. sewaktu aku baru pulang dari main futsal dengan senior2 aku kat sportcentre rüsselsheim..ini kali pertama jadi kepada aku, akibat terlalu sambil lewa seperti berada di Malaysia..

germany, rules are very important..time dekat traffic light nak melintas jalan ke hostel, aku dengan senior main redah jerr lampu isyarat. actually, aku dah taw lampu lintas pejalan kaki dah nak hijau, sebab traffic light dr arah kereta dah merah. so, redah jerr la..klau kat mesia, merah pun redah jerr bila takde kereta..

then, tetiba datang satu suara, yang agak hampir..suara tersebut berbunyi (lebih kurang la) :

eine frau mit den kindern : nicht durchquerren, wenn die Ampel noch rot ist. es gibt kinder hier, das ist nicht einen guten vorbild

lalu, aku dan senior aku terpinga-pinga..sesudah melintas, rakan2 di belakang pun berkata2, bahawasanya aku dan senior aku dah wat kesalahan. bila melintas jalan raya bila lampu pejalan kaki merah, sangat2 dilarang jika ada kanak2 kecil, sebab diowg akan bertanya pada mak mereka, yang mana, akan susah tok di jawab..

seriously, segala rule jalan raya dekat germany, mmg kne ikut, even kes lintas jalan seperti yang di ceritakan di atas..

ade satu perkara yang aku belajar, aku experience sendiri di germany.. bila nampak zebra / lintasan zebra, saat2 tuh la manusia pejalan kaki boleh redah sesuka hati, bagaikan raja. biar kereta laju macam mana pun, kete tuh akan berhenti, emergency break pn diowg sanggup..sangat la menarik lintasan zebra di sini..sangat2 di harapkan, pemandu di Malaysia begitu juga / termasuk la diri aku nie..

tuh jerr la yang nak di ceritakan..aku ketandusan idea actually nak tulis blog, so, ble2 jerr ade mood nak tulis, maka lajulah tangan nieh menekan2 butang2 huruf pada keyboard..

till then =)




Thursday, June 17, 2010

final desicion

at first, many choose to go to München...
most of us chose to study in Ingolstadt...

but...
"there's always a but"

CDC said we weren't allowed to study in Bavaria @ München..
b'coz they (München) did not recognized the combination of Feststellungsprüfung & AUSMAT, Matriculation for Australia..

therefore,
about 5 of us agreed to study together at Dortmund,
4 of us chose to go to Krefeld,
others at different states : Hamburg, Bremen, Aachen & Berlin

unfortunately,
or should i say "but",
again "but"

JPA, our sponsor didn't allowd too many people in one batch to study in one place for example Dortmund & Krefeld..
again, we need to change our choices like going to another state like Dresden..
Dresden??east side of Germany??
two of them, who before that chose to study in Krefeld, they are "forced" to go to Dresden..

what happened to them, who wanted to go to Dortmund??

none of them will be studying in Dortmund..
1 choose to go to Hamburg..
1 choose to study in Aachen..
another 1 choose to go to Hannover..
and two of them after long time of thinking and a lot discussion have been made, they choose to study in Rüsselsheim..

at last, everyone has found the place that they will spend about 5 years in Germany..

last but not least,

i just wanna wish of all us (KBU batch 2008-2010), all the best, wherever you go and study, in whatever course you take..may all of us return to Malaysia with Degree and Master Certificates from Germany..

*the last word at every sentences is the name of state or countries

Thursday, June 3, 2010

Technisches Zeichnen / Feststellungsprüfung

seperti yang sedia maklum, due hari yang lepas, aku dan rakan-rakan seperjuangan telah berjaya mengharungi 3 jam di FH Köln untuk exam Feststellungsprüfung bagi subjek PHYSICS..

jadi, hari nieh (4th June 2010), kitowg akan menghadapi satu lagi paper, yang pada aku sangat2 menarik dan tak memeningkan kepala memikirkan formula, cuma kreativiti memutar2kan gmba yang ada depan mata dan juga pergerakan tangan yang banyak..subjek tersebut adalah.......

LUKIS-LUKIS
owg putih kata : DRAWING
german : ZEICHNEN

tapi, nieh bukan lukis cam zaman kanak2 tuh, dye agak kepada teknikal..takde colour2 nyer, sume itam putih..

dengan itu, aku selit2kan beberapa kepingan gmba dlm post nieh..


tekun la sangat


lukisan : isometri (30 degree @ 3D)
masa yang di ambil : tak set plak,
*ikut hati jerr (siap owt within tyme,insyaAllah)


result nyer

lukisan : nk kate pe ea??dr 3D jdk an pandangan hadapan ,tepi dan atas tyme : pun tak set, ikut lagu yg didengari, rse nye still on tyme



lukisan nieh antara yang susah @ paling susah


koleksi lukisan-lukisan aku ;)

actually, lukis-lukis sangat menghiburkan hati, walaupun kadang2 tuh puas memikirkan bentuk2 yang nak kena lukis..lepas nieh, bila dah masuk FH, dah tak gne/kurang/still gne owt lukis2 guna tangan nieh..pe yang nak disampaikan actually, pas nieh kt FH gne AutoCAD..dengan sepenuh kejujuran dalam hati, aku pernah tgk AutoCAD, tapi tak pernah gne, so agak excited la ble dpt gne nnty ;)

terlupa lak, atas jasa yang sangat2 baik dan pertolongan yang banyak dr lecturer aku, Herr Goworek dan juga rakan2, nak ucapkan vielen Dank kat sumer ;)

Ich hoffe, dass alle gut bestehen können,
nicht nur für technisches Zeichnen,
sondern auch für andere Fächer,
die sie in CDC für Feststellungsprüfung genommen haben..

Wednesday, June 2, 2010

Physics / Feststellungsprüfung (part 2)


post kali, sambungan daripada post yang lepas, yang berkaitan dengan physics..kali nieh, nk tulis pulak pasal formula-formula physics untuk topik-topik ELECTRICAL..

Electrical

electrical charge (Elektrische Ladung) :

Q=q
Q=I.t
q=n.e , e=1,602.10^-19C

electrical field (Elektrisches Feld) :

elektrische Feldstärke : E=(1/§o).(Q/A) , §o=8,854.10^-12 (C²/N.m²) , A=Fläche=4#r²
elektrische Kraft : Fel=E.q
elektrische Verschiebung : D=Q/A

electrical voltage (Elektrische Spannung) :

Wel=E.Q.d , d=Abstand zwischen 2 Platten
voltage (Spannung) : U=Wel/Q
voltage (Spannung) : U = E.d
voltage (Spannung) : U=Q/C , C=Q/U , C ist die Kapizität des Plattenkondensators

Ableitungen für die Kapizität des Plattenkondensators :

C=Q/U=(D.A)/U=(§o.E.A)/(E.d)=§o(A/d)
C=§o(A/d)



electromamagnetism (Elektromagnetismus) :

magnetic field (magnetische Feldstärke) : H=N.(I/l) , N ist Windungen , I ist Strom
magnetic flux (magnetische Flußdichte) : B=µ.H , µ=1,26.10^-6 (Tm/A)
magnetische force (magnetische Kraft) : F=I.l.B sinß
Lorenz Kraft : F=q.v.b sinß

*formula yang ditulis, adalah formula-formula yang di ajar di CDC @ German, tidak dikira ketika waktu AUSMAT ;)


if tak cukup gak,tataw la,huhu..nieh jerr yang ingat dan yg perasan..insyaAllah formula-formula nieh akan diingat ketika waktu exam dan hari-hari berikutnya ;)

mari berjuang!!!!!!!

Tuesday, June 1, 2010

Physics / Feststellungsprüfung (part1)

di sebabkan hari nieh (2nd June 2010) ade paper physik, banyak pulak tuh nak kene ingat formula, so, terasa nak tulis formula-formula tuh dalam nieh, moga-moga bleyh ingat time dalam dewan exam nanti, InsyaAllah..

*auf Deutsch

Mechanical
Bahnbewgung :

s=V.t
s=1/2 (V.t) , falls Vo ungleich 0
s=Vo.t +1/2 (a.t²)
V=Vo + a.t
V²=Vo² + 2.a.s

Fall und Wurfbewegungen :

h-V.t
h=1/2 (V.t)
h= Vo.t + 1/2 (a.t²)
V=Vo + g.t (g=9,81 m/s² ist Naturkonstante)
V²=V0² + 2.g.h=0 (Hohepunkt)

Force / Bahnbewegung (Kraft) :

Federkraft : F=D.s
Beschleunigungskraft : F=m.a
Gewichtskraft : G=m.g
Normalkraft : FN=G.cosß
Reibungskraft : FR=µ.G.cosß
Hangantriebskraft : FH=G.sinß

Work (Arbeit) :

Hubarbeit : WH=m.g.h
Spannarbeit : WS=1/2 (D.s²)
Beschleunigungsarbeit : W=F.s=m.a.s
Beschleunigungsarbeit : W=1/2 (m.V²-m.Vo²)
Bremsarbeit : WBr=-W
Reibungsarbeit : WR=FR.s=µ.FN.s


für Pandel / Pandulum :
W=m.g.h
h=(1-cosß) ist die Höhe das Pandel, das gehoben ist
W=m.g.l.(1.cosß)

etwas über Energie Umwandlung / change of energy :

Benzin im Tank eines Autos :

Chemischeenergie > Wärme Energie > Potientielle Energie > Bewegeungsenergie des Kolben > Rotationsenergie > Bewegungsenergie des Autos



Drehbewegung :

Drehwinkel : p=s/r ; p(phy) , w(omega) , #(pai=3,142....) , @(alpha)
Drehwinkel : p=w.t
Drehwinkel : p=1/2 (w.t)
Winkelgeschwindigkei : w=p/t=2#n
Winkelbeschleunigung : @=a/r=w/t
Drehzahl : n=k/t , k ist Anzahl der Umdrehung

Kreisbewegung :

Centripetal force (Radialkraft) : Fr=m.w².r=(mV²)/r
Beschleunigung : a=w².r=(mV²)/r

beim Zweiradfahren :

V²/r.g=tanß
V²=r.gtanß

Gravitation :

Gravitationskraft : F=§.((m1.m2)/r²)
Gewichtskraft : G=m.g
Geschwindigkeit : V=(2#r)/T , T ist Period
Fallbeschleunigung : g'=§.(m1/r²)

Drehmoment :

M=F.r.sinß
l = r.sinß
M=F.l

Ableitungen von M :

M=F.r.sinß=m.@.r.r=@.m.r²
d.h M=F.r=@.m.r²=@.I=I.@

I ist Tragheitsmoment

Kugel : I=2/5(m.r²)
Stab : I=1/12/m.r²)
Hohlzylinder : I=m.r²
Vollzylinder : I=1/2(m.r²)

Power (Leistung) :

P=W/t
für Mitlere Leistung : P=F.V* , V* (durchschnitt Geschwindigkeit)

setakat nieh, hanya larat (tangan sakit,penat ++ lapar) untuk tulis formula-formula untuk mechanical, electrical punya, bakal ditulis..

to be continued....

Thursday, May 27, 2010

AUSMAT @ KBU

Salam pembuka kata,

lebih mudah untuk aku menulis dalam bahasa ibundaku sendiri..

bersempena dengan course AUSMAT aku yang akan tamat esok hari,tetapi masih berbakikan 4 paper untuk Feststellungsprüfung, terasa nak ceritakan serba sedikit tentang pengalaman selama dua tahun dalam course yang agak berat tak berat,senang tak senang nieh..

apa itu AUSMAT??..

ada yang kata, course nieh paling mudah antara course2 yang lain, eg : IB and A-Level..well, rasanya semuanya sama jerr, depend dengan keinginan kita nak belajar dengan tak nak..yg beza, module, course AUSMAT nieh menekan pembelajaran sepanjang hayat @ continuous learning..result bukan juz depend on final exam, tp the whole assignment and paperwork and test2 kecik dari awal program hinggalah ke saat2 akhir..dan, markah tuh di congak2 kan..system permarkahan dia tak menggunakan pointer, bahkan, per 100, senangkan..cmner nk kate, system permarkahan dia dalam erti kata lain TER @ external result cmtuh..

pasal AUSMAT..

tempoh AUSMAT adalah setahun..disebabkan aku nieh special skit (course aku yang special actually), 6 bulan awal (starting JULY 2008 till December 2008), aku dan rakan2 seperjuangan aku perlu menempuh intensive course terlebih dahulu, di mana kitowg sume akan belajar deutsch dan juga english sahaja..teramatlah buhsan, sebab aku bukanlah orang yang mudah dengan bahasa..ade gak subjek len cm pengajian Malaysia & Islam..kitowg belajar english, coz requirement untuk lulus AUSMAT, yakni dengan lulus IELTS mengikut tahap2 tertentu..alhamdulillah, aku lulus, untuk exam deutsch pun juga lulus (tak mau cita detail2)..

mesti ada yang tertanya2, if AUSMAT setahun + intensive course, baru 1 thn stgh, n patutnya ak dah abis course ak last year..ak pn pening..AUSMAT kat Malaysia, kire dh settle la, yang aku wat kt GERMANY, kire sambungan nyer, syarat untuk masuk UNI @ FH kt GERMANY nieh..so, another 6 months..seperti yang dikatakan, sok adalah kelas terakhir aku untuk keseluruhan AUSMAT ;)






bab penginapan..

KBU nieh takde lah besar maner, ade satu block jerr pun..KBU masih dalam proses pembesaran @ renovation @ penambahan mengikut pelan yang ade kt lobby la..ble study kt KBU, penginapan bleyh kate masyuk la..ade due pecahan, mostly student JPA akan duduk kt BU-BU, yakni rumah2..if dpt rumah, selesa coz tak cmpur ngan orang2 luar, ade dapur leyh masak2 etc..tp, rumah jauh dr warung2 makan, so klau malas masak, nk kuar tuh leceh la..compare ngan CENTREPOINT @ hostel (tmpt ak), cm dok hostel la, len nyer, ade foreigner..tp,dekat ngan warung, senang mkn n dekat ngan kolej..

berbalik cerita tentang course AUSMAT nieh..

awal bulan january 2009, course AUSMAT pun bermula..tuk course aku, kne amik 6 subjek. subjek2 tersebut adalah :
  1. English EALD
  2. Deutsch
  3. Applicable Mathematics
  4. Calculus
  5. Physik
  6. Chemistry
6 subjek tuh..kepala nieh asyik pusing2, pening2, pk sane, pk sini..banyak keje yang kene buat ++ assignment ++ test yang hampir setiap bulan ada, depending on the lecturers, bila dia nak buat..2 science subjects, labs also being counted to the final marks, tapi, nasib baiklah tak banyak, aku nieh wat experiment hampir semua tak menjadi, report pun bertabur, result tak menentu..





but, actually, lab nieh best..time nieh la ktowg nak asah bakat jdk scientist muda, even RICHTUNG @ direction ktowg nak jdk engineer (tok subjek CHEMIST)..assignment pn, sebenarnya, kalau consistence belajar, tak susah maner ++ assignment nieh la tempat nk kumpul marks, untuk support mid-year exam marks and final-exam marks..coz, assignment nieh, lecturer yang tanda ++ lecturer leyh tolong skit2..so, jangan la mengeluh awal2, if terasa mende2 nieh susah..


dalam kecelaruan, masih ade kesempatan mencari ketenangan..

tapi, dalam kepenatan dan masa yang sangat2 busy, still ade time tok beriadah, tengok wayang, jalan2 ++ drive kete pagi (tetengah pg2 buta) either pergi uptown @ mner2 la,asal dapat tenangkan diri..kadang2, main bola pun waktu mlm, takde keje punya pasal..sume2 tuh, aku n rakan2 aku buat, nk relaxkan otak dan ingin menjadikan life happening, takde la ulat buku, dok ngadap buku jerr..activity yg paling mudah, main gitar la,huhu..

belajar, belajar gak, sukan, sukan gak...

nk diceritakan, walaupun sibuk dengan assignment dan test yang bertubi +++ dah nak dekat ngan final exam, jiwa dan raga tok bermain rugby, still terpahat di dalam hati..ktowg telah memasuki tournament inter college, mewakili KBU..team yg participate, tak banyak mana pun, yg penting, ktowg telah menjadi JOHAN rugby inter-college..sungguh tak di sangke, training pun setakat 3/4 kali seminggu, men touch jerr pun mostly +++ tak pernah wat friendly pun..







"RUGBY IS A TOUGH GAME, PLAYED BY GENTLEMEN"



boleh dikatakan program tahunan student JPA..

untuk mengelakkan tension yang teramat, MR AL selaku lecturer & penasihat OUR CLUB telah membuat satu program, yakni SUMMER CAMP..time summer camp (kt mesia bile2 pn bleyh), amat2lah seronok, cam program merapatkan silaturrahim gak..summer camp nieh di buat awal bulan mei 2009..byk la aktiviti yang menarik..ade dlm paper (tak igt paper per) pasal program nieh, MR AL yang suggest kan..program nieh, kire dh menjadi program tahunan untuk student JPA + YTM kt KBU..yang berbeza, tarikh, tempat dan kos..



sebelum menempuhi final-exam @ TEE, menjadi program tahunan OUR CLUB juga untuk membuat majlis untuk senior2 (ktowg la tuh tahun 2009) yang akan melanjutkan pelajaran ke oversea (if lepas)..dengan name lainnya PROM NYTE..bese nyer, jr yang akan urus kan aturcara progam, tempat, tarikh, waktu, kad2 jemputan & etc..mkn2 n minum2 n lepak,tuh keje senior2 lah mlm tuh..





berbalik cerita tentang course AUSMAT nieh..

nak cerita pulak pasal assignment..antara assigment yang pernah aku dan rakan2 aku buat english), ktowg buat documentary.. yang lawaknye, aku nyer group pilih tajuk "COBBLER" yang smpy hari nieh, objective buat pasal cobbler, still takde objective yang tepat,haha..tp, still berjaya menarik perhatian MRs. Chan, and at the end, agak tggi gak markah documentary group aku..(mungkin aku akan postkan masa2 akan dtg,jika ada lagi)...

another assignment, yang betol2 ak tak sangke aku mampu buat dengan berani nyer, membuat dan membaca sajak in english (tajuk FRIEND)..punyalah tak sangke aku leyh wat poem, pastuh dengan penuh feeling nyer bace,haha..after present poem, terasa gak malu & nak tergelak pun ade..but, it still the one of the deepest memory that i experienced when i was in KBU..

now, nak cite pulak pasal study week..study week, bese nyer college akan bagi around 1-2 weeks, before mid-exam and final-exam..kononnyer nak bagi peluang kat student tok study sendiri..aku nieh bukan lah jenis yang leyh study sendiri berjam-jam..tp, if tak study, pe la akan jadik kat result nantikan, jika tak berusaha, mana nak dapat hasilnya, setaka bertawakal, maner cukup..

alhamdulillah, ble check result kt internet (after final exam), aku lulus untuk melanjutkan pelajaran ke germany @ deutschland..tak hebat pun markah aku, setakat cukup2 jerr la..but still, alhamdulillah..cut-off point tok ke germany, takde la tggi maner macam student2 yang nak pergi aussie & nz, yang penting, lulus english @ EALD tok dapat kan sijil AUSMAT..

setakat nieh saje lah aku tulis, nk tulis pepanjang, nk bace pun penat, last2 tengok gambar jerr..mungkin bukan keseluruhan aku tulis pasal AUSMAT ngan pengalaman aku time AUSMAT..banyak lah kenangan pahit dan manis..

dh penat menulis / type, hampir sejam setengah gak..nk study lak tok exam ;)

gambar2 telah dipilih secara rambang, ikutkan, banyak lagi gmba yang nk di masukkan..

akhir kate,
Wassalam