Wednesday, August 31, 2011

raya sampai lebam

Alhamdulillah, selesai sudah beraya pada hari pertama & ke-2. to be honest, kali ini raya aku makan lebih teratur, but still full house jugak, cause sekali makan, tuh dia, macam gunung nasi yang aku amik,hahahaha *seyes gelak, senyum2 lagi tuh. last year raya di perantauan, kali ini raya di kg halaman, terasa juga kemeriahan raya, jumpa sanak saudara.

this year balik kampung dekat Muar dan memang dah jadi kebiasaan dari 4 tahun lepas balik hari jerr. suka balik kampung, jumpa sedara mara dapat juga bergelak tawa, chewah...tapi, tapi, tapi, terasa malas nak tulis panjang2 wat penat mata melihat, lidah membaca, akal mentafsir. so, kali ini, let the pictures tell the story.

Hari Raya Pertama / 1 Syawal 1432H - 30 Ogos 2011

 family Aziz (yang tiada dalam pix, family Kak Fiza, my 2nd sister)

 my caring mom & my lovely dad

 Kak Nadia's Family- My 1st Sista
Abg Hisham, Athirah, Kak Nadia

 Kak Fiza's Family + Athirah - My 2nd Sista
Kak Fiza, Abg Fendi, Rafael Adam

Kak Shila's Family - My 3rd Sista
Abg Farid, Batrisyah, Kak Shila 

 salam cium tangan ibu bapa memohon maaf silap dan salah
my mom cry every 1st raya,huu

 we are the leaders in our family 
(i'm going too,huhu)

apa ko tengok2, camera depan daaaa

 with my neigbour, Roy (Holländer) & Sarah (Malaysian)

they are really good neighbours + Roy can speaks Germans, 
everytime we meet, wir sprechen auf Deutsch

ini kes kena paksa, haha
~wira2 Melayu moden~

Hari Raya Kedua / 2 Syawal 1432H - 31 Ogos 2011

 my family/sedara mara belah Muar

ramai jerr tak kenal, coz jauh2
family yang dekat dekat kampung atuk, tak sempat nk bergambar ramai,huu

thirah & ecah senyum tunjuk gigi @ Rumah Mak Dah

penat beraya ke penat bermain si Rafael Adam nieh

ngaga mulut, muncungkan mulut, tutup mulut / trio

my dearing and caring mom
ich liebe dich, meine Mutter

 Tan Sri Muhyiddin Yasin (TPM) with his wife in purples' and my family ;)

everytime & everywhere they were together, when taking photos, 'kalah model'

Merdeka, Merdeka, Merdeka

sambil2 kita sambut raya aidilfitri, kita sambut sekali hari Merdeka
bakal pemimpin, insyaAllah, jika bukan negara, keluarga pun cukup ;)

begitulah raya aku tahun 2011 nieh untuk dua hari yang awal. tahun nieh memang unik sikit, kita sambut hari raya just one day before merdeka, so, kita sambutlah merdeka sekali even sambutan hangat nya pada 16 Sept 2011 nanti. seperti entri yang sebelum ini, merdeka bukan sahaja dari penjajah, tetapi dari segi mental, pemikiran yang tidak terkongkong dan merdeka dari godaan syaitan selepas sebulan kita menahan lapar dan dahaga dan nafsu dunia, InsyaAllah.

Wassalam.

2 comments:

ahmad faiz said...

sronok ko ye raye kat msia. by the way dah lame tak gi rumah kau. rindu kat bilik akak ko yg ade air-cond tuh..haha

gg_selamber said...

ko pn satu, balik la tyme raye,cyan ak "sowg2" raye kt mesia..ceh, bilik tuh air-cond dh rosak ar, tak yah rindu2 dh,haha