Thursday, May 7, 2009

bangun pagi


bangun jerr pagi, apa yg kowg sumer buat? gosok mata, mengeliat, menguap (tak cukup tdo), pusing satu katil sebab rase semacam tak selesa. pastu, kowg yg agak2 "rajin", bangun jugak, kerana tanggungjawab sebagai seorang muslim & muslimah. solat subuh, bese nyer, dh ujung2 waktu. kemudian, kowg pegi toilet, jarak nyer hanya lbh kurang 10 kaki dr katil kowg. pada yang menjaga kebersihan, gosok gigi, cuci muka, selesa an badan kowg (phm2 la) dan kemudian berwudu'. pastu, dengan mata yg masih "stim" (mgkn tak semua), kowg bentang an sejadah, dan mengangkat takbir "ALLAHUAKBAR". dlm tempoh 3-5 minit, selesai kowg menunaikan solat. ader yg masih mamai2, mencari katil, baring dan tros melelapkan mata. yg agak2 dh cukop tdo, tros membaca al-Quran @ menelaah buku2 teks @ pape yg kowg rse kowg nk wat.

motifnyer ak tulis nieh, ak tak nk kowg rse susah semacam mner pn tok bgn suboh & menunaikan solat. yg mamai2 pn, mampu menunaikan solat suboh. jgn jdk kan alasan tdo lmbt tok tak dpt bgn suboh.rugi klau meninggalkan solat2 fardu & terutamanya suboh. semoga, islam merupakan cara idop kite, "a way of life"

4 comments:

.::annemishi::. said...

peergh.. terkesan d ati...

gg_selamber said...

:D

Makaroni said...

gg....
tukar r link imran tuh.....
itu kea blog batch skolah aku....
......
tqiu

Indera Putera Kayangan -Mus- said...

kalau la ade sorang kawan baik tu dia baca blog ni and then dia insaf. Oh alangkah bertuahnya dia bile kita tau dia berubah kearah yang lebih baik!